Blogger Widgets

среда, 18. јун 2014.

Torta od jagoda sa sirom




Potrebni sastojci:

  • 1 gotova kora za tortu
  • 6  listova želatina
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 400 ml slatke pavlake
  • 600 g jagoda
  • 400 g svježeg krem sira
  • kesica crvenog preliva za tortu
  • 250 ml soka od jagode

Način pripreme:

- Staviti gotovu koru za tortu na tacnu i obaviti je okvirom (od kalupa za tortu). Razmekšati želatin u vodi. Vanili šećer izmiješati sa šećerom i mlijekom. Zagrijavati dok se šećer ne istopi. Ocijediti želatin i rastopiti ga u mlijeku. Skinuti sa šporeta i kad se prohladi,staviti na 20 minuta u frižider.
- Umutiti slatku pavlaku. jagode očistiti i isjeći po potrebi na polovine ili četvrtine. U krem iz frižidera umiješati krem sir. Dodati 1/3 jagoda i umućenu pavlaku. Ostaviti 3 sata u frižideru da se hladi.
- Ostatak jagoda poredati preko torte. Pripremiti preliv za tortu sa sokom od jagoda, prema uputstvu sa pakovanja . Preliti tortu i kad se stegne u frižideru, skinuti okvir. Rezati na trokutove.