Blogger Widgets

субота, 7. јун 2014.

Tulumbe



Potrebni sastojci:    

Za tijesto:                                                                
  • 1/2 l mlijeka                                                                     
  • 1 šoljica od crne kafe ulja
  • 300 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 1 l ulja za prženje

Za agdu:
  • 1.5 l vode
  • 800 g šecera

 Priprema:

- Uzeti 1/2 l mlijeka i 1 šoljica od crne kafe ulja i to staviti da prokuha.

- Pomješati 300 g brašna sa 1/2 praška za pecivo i to dodati u prokuhano mlijeko, dobro umjesiti kutlačom i ostaviti da se ohladi.

- U ohladjenu masu dodati 4 jaja, ali dodavati jedno po jedno jaje i dobro izmješati.

- Staviti masu u kalup za tulumbe i istiskati u ugrijano ulje ( 1 l ulja ) i pustiti da se polako prži dok porumeni.

- Ispržiti jednu turu pa skinuti ulje sa vatre da se ne pregrije. Ponavljati postupak dok se ne potroši sva masa.

- Posebno prokuhati 800 g šećera sa 1.5 l vode.

- Jednu po jednu umočiti u agdu a onda redati u tepsiju i na kraju preostalu agdu preliti preko njih.

- Ostaviti da se sve ohladi i upije agdu.