Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 1/2 l mlijeka
- 1 šoljica od crne kafe ulja
- 300 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 4 jaja
- 1 l ulja za prženje
Za agdu:
- 1.5 l vode
- 800 g šecera
Priprema:
- Uzeti 1/2 l mlijeka i 1 šoljica od crne kafe ulja i to staviti da prokuha.
- Pomješati 300 g brašna sa 1/2 praška za pecivo i to dodati u prokuhano mlijeko, dobro umjesiti kutlačom i ostaviti da se ohladi.
- U ohladjenu masu dodati 4 jaja, ali dodavati jedno po jedno jaje i dobro izmješati.
- Staviti masu u kalup za tulumbe i istiskati u ugrijano ulje ( 1 l ulja ) i pustiti da se polako prži dok porumeni.
- Ispržiti jednu turu pa skinuti ulje sa vatre da se ne pregrije. Ponavljati postupak dok se ne potroši sva masa.
- Posebno prokuhati 800 g šećera sa 1.5 l vode.
- Jednu po jednu umočiti u agdu a onda redati u tepsiju i na kraju preostalu agdu preliti preko njih.
- Ostaviti da se sve ohladi i upije agdu.