Potrebni sastojci:
- 5 jaja
- 125 g šećera
- 3 kesice vanili šećera
- 90 g brašna
- 20 g kakaoa
- 600 ml slatke pavlake
- 6 kašikica učvršćivača za šlag
- 250 g jagoda
- 2 kašike rendane čokolade
Način pripreme:
- Zagrijati rernu na 180 stepeni. Pjenasto umutiti jaja,šećer i 1 kesicu vanili šećera. Izmiješati brašno sa 10 g kakaoa i sipati preko jaja. Izmiješati i nasuti u tepsiju na papir za pečenje. Poravnati po površini i peći koru 15 minuta. Gotovu koru izručiti na kuhinjsku krpu prethodno posutu šećerom, pa odlijepiti papir za pečenje (prethodno je dobro da se papir premaže hladnom vodom) . Uviti koru pomoću krpe i ostaviti da de ohladi.
- Za krem umutiti pavlaku i učvršćivač, uz dodatak preostalih 10 g kakaoa. Očistiti jagode i polovinu voća isjeckati. Koru odmotati, premazati sa 2/3 pavlake i posuti sa sjeckanim jagodama. Uviti rolat i staviti na tacnu. Premazati polovinom preostale pevlake, drugu polovinu staviti u špric i ukrasiti rolat. Hladiti 2 sata..Posuti rendanom čokoladom i ukrasiti jagodama. Ostaviti rolat da se dobro ohladi u frižideru prije rezanja i serviranja.