Blogger Widgets

понедељак, 2. новембар 2015.

Torta nad tortama


Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade.

Sastojci:

Za kore:

  •     3 x 5 bjelanca
  •     3 x 10 kasika secera u prahu
  •     3 x 5 kasika mljevenih oraha
  •     3 x 2 kasika brasna

Za krem:

  •     1 litar mlijeka
  •     15 zumanaca
  •     10 kasika secera
  •     9 kasika brasna
  •     250 gr secera u prahu
  •     250 gr margarina/maslaca
  •     150 gr mljevenih oraha  
  •     malo mlijeka da se popare orasi
  •     200 gr cokolade
  •     3 kesice slag krema od vanile
  •     200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna.

Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance. Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.

Krem: 7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
 
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.

Posluživanje:
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.

Izvor: (coolinarika/milicaa74)