Potrebni sastojci :
Za masno tijesto:
- 350 g brašna
- kašikica praška za pecivo
- 75 g šećera
- 50 ml mlijeka
- 170 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Za fil:
- tegla kompota od višanja
- 3 velike jabuke
- sok 1 limuna
- 40 g gustina
- 500 ml soka od višanja
- 50 g šećera
- malo cimeta
Za mrvice:
- 170 g maslaca
- 150 g brašna
- 100 g mljevenih badema
- 50 g sjeckanih badema
- 170 g šećera
Priprema:
1. Izmiješati brašno i prašak za pecivo. Dodati šećer, isjeckan maslac,jaje i mlijeko i brzo umijesiti glatko
tijesto. Uviti u foliju i držati 30 minuta u frižideru.
2. Procijediti višnje. Jabuke oguliti i sitno isjeckati, pa ih brzo preliti sokom od limuna. Razmutiti gustin
sa 4 kašike soka od višanja. Preostali sok prokuvati, uz dodatak šećera i cimeta. Umiješati gustin . Kad prokuva, dodati višnje i jabuke, pa ponovo prokuvati. Skinuti šerpu sa šporeta pa po želji dodati malo likera, u ovom slučaju najbolji je amareto koji se pravi od badema, pa se tako slaže uz badem mrvice koje idu preko kolača.
3. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Za mrvice prvo rastopiti maslac. Pomiješati brašno ,badem i šećer, dodati maslac i umijesiti.
4. Razviti tijesto na radnoj površini posutoj brašnom i razvući ga po nauljenom plehu. Rasporediti odozgo masu sa višnjama, posuti mrvicama i peći 40 minuta. Izvaditi kolač iz rerne na rešetku, da se ohladi. Isjeći na kocke i slušiti uz kafu, čaj ili mlijeko.