Blogger Widgets

среда, 25. јун 2014.

Kolač od borovnica




Potrebni sastojci za tijesto:

  • 6 kašika mlijeka
  • pola kesice kvasca
  • 200 g brašna
  • 50 g maslaca
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanili šećera
  • 1 jaje
Potrebni sastojci za filu:
  • 400 g zrnatog svježeg sira
  • 3 jaja
  • 175 g šećera u prahu
  • 1 puding od vanilije
  • 1 kašičica naribane limunove korice
  • 350 g borovnica
Priprema:

1. U plastičnu posudu dobro pomješati brašno sa kvascom. Dodajte mlako mlijeko i sve ostale sastojke za tijesto te izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Posudu pokrijte čistom krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko pola sata.

2. U međuvremenu u drugoj posudi kutlačom dobro izmješajte svježi sir, jaja, prosijani šećer u prahu, prašak za puding od vanilije i naribanu limunovu koricu. Borovnice preberite, operite i ocijedite pa ih umješajte u kremu od sira.

3. Dignuto tijesto malo premjesiti i razvaljati na pobrašnjenom stolu na veličinu kalupa za tortu ( promjera 26 cm ), njime obložite kalup i prstima ga pritisnite uz rub. Istresite kremu od borovnica, površinu poravnajte kutlačom i ostavite da se tijesto diže još 20 minuta. U međuvremenu zagrijte rernu na 180 stepeni.

4. Kolač od borovnice pecite oko 45 minuta, izvadite ga i ostavite da se potpuno ohladi. Hladan kolač po želji pospite prosijanim šećerom u prahu, svježim bobicama i listićima metvice pa ga narežite na kriške i poslužite.