Potrebni sastojci za tijesto:
- 6 kašika mlijeka
- pola kesice kvasca
- 200 g brašna
- 50 g maslaca
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanili šećera
- 1 jaje
Potrebni sastojci za filu:
- 400 g zrnatog svježeg sira
- 3 jaja
- 175 g šećera u prahu
- 1 puding od vanilije
- 1 kašičica naribane limunove korice
- 350 g borovnica
Priprema:
1. U plastičnu posudu dobro pomješati brašno sa kvascom. Dodajte mlako mlijeko i sve ostale sastojke za tijesto te izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Posudu pokrijte čistom krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko pola sata.
2. U međuvremenu u drugoj posudi kutlačom dobro izmješajte svježi sir, jaja, prosijani šećer u prahu, prašak za puding od vanilije i naribanu limunovu koricu. Borovnice preberite, operite i ocijedite pa ih umješajte u kremu od sira.
3. Dignuto tijesto malo premjesiti i razvaljati na pobrašnjenom stolu na veličinu kalupa za tortu ( promjera 26 cm ), njime obložite kalup i prstima ga pritisnite uz rub. Istresite kremu od borovnica, površinu poravnajte kutlačom i ostavite da se tijesto diže još 20 minuta. U međuvremenu zagrijte rernu na 180 stepeni.
4. Kolač od borovnice pecite oko 45 minuta, izvadite ga i ostavite da se potpuno ohladi. Hladan kolač po želji pospite prosijanim šećerom u prahu, svježim bobicama i listićima metvice pa ga narežite na kriške i poslužite.