Blogger Widgets

среда, 18. јун 2014.

Krempita




Potrebni sastojci :


  • 1 l mlijeka
  • 8 jaja
  • 150 g brašna
  • 240 g šećera ( podijeli na 3 dijela)
  • 4 kesice vanili šećera
  • 500 g lisnatog tijesta

Način pripreme:

- Umutiti 8  žumanca sa 80 g šećera, dodati 100 ml mlijeka i 150 g brašna, da se dobije glatka masa. Od  8 bjelanaca i 80 g šećera ulupati čvrst snijeg . Preostalih 80 g šećera i vanili šećer sipati u mlijeko i uz miješanje kuvati do vrenja, onda u to sipati smjesu od žumanjaka i mutiti dok se ne ujednači, pa uz stalno miješanje kuvati dok ne proključa. U krem dodavati kašiku po kašiku snega od bjelanaca i ostaviti da se ohladi.

- Lisnato tijesto razviti oklagijom, jednu koru izbosti viljuškom a na drugoj obilježiti kvadrate.Peći kore na 180 stepeni 10-15 minuta. Prvu ohlađenu koru staviti na veliku tacnu ravnom stranom ,a preko nje nasuti ohlađeni krem. Drugu koru isjeći po obilježenim linijama i kvadrate slagati preko krema. Odozgo posuti šećerom u prahu.