Potrebni sastojci za tijesto: ( za 30 princez krofni )
- 125 g margarina
- 250 ml vode
- 125 g brašna
- 4 jaja
- prstohvat soli
Priprema:
- Margarin, zajedno sa vodom i solju, rastopiti u šerpi na umjerenoj temperaturi, dodati brašno, dobro promiješati i skloniti sa šporeta.
- Ohlađenom tijestu, uz stalno miješanje,dodati umućena jaja. Špric napuniti tijestom i sipati tijesto na pleh obložen papirom za pečenje.Voditi računa da između krofnica ima dovoljno razmaka.
- Peći u rerni ugrijanoj na 200 stepeni oko deset minuta,smanjiti temperraturu ,pa peći još pet minuta.
Savjet:
( Nakon predviđenog vremena za pečenje princez krofni isključiti rernu, odškrinuti vrata i krofne ostaviti
da odstoje još desetak minuta . Ako se naglo ohlade, tijesto će splasnuti.)
Potrebni sastojci za osnovni krem:
- 1 puding od vanilije
- 1/2 l mlijeka
- 4 kašike šećera
- 200 g margarina
Priprema kreme:
- Prašak za puding pomiješati sa 100 ml mlijeka, dobro umutiti,i dodati u šerpu sa šećerom i ostalim
mlijekom i kuvati pet minuta. Puding ohladiti, ali ga s vremena na vrijeme promiješajte da se ne napravi korica na površini. Margarin otopite i onda ga umutite zajedno sa pudingom.
Princez krofne prerezati na pola i napuniti kremom.
Ideje za različite filove za princez krofne:
-Sa orasima i bademima
Osnovni krem pomiješati s dvije kašike isjeckanih oraha i badema, pa tim kremom napuniti 5 krofni.
-Sa kivijem i čokoladom
Osnovnom kremu dodati isjeckani kivi. Premazati tim filom drugih 5 krofni, preklopiti, a odozgo
ukrasiti topljenom čokoladom.
-Sa rumom i pistaćima
Osnovni krem pomiješati sa dvije kašike isjeckanih pistaća, kašikom ruma i malo zelene farbe za kolače.
Nafilujte krofne i ukrasite raznobojnim mrvicama za kolače.
-Sa kremom od kakaoa
Deo krema pomiješati sa dvije kašike kakaoa i napuniti još pet krofni.Odozgo preliti rastopljenom čokoladom i na vrh staviti višnju.
-Sa karamel kremom
U deo osnovnog krema dodati tri kašike karamel topinga, a odozgo takođe preliti topingom.
-Sa bijelom čokoladom
Krofne napuniti filom u koji ste umiješalli rastopljenu bijelu čokoladu. Posuti isjeckanim žele bombonama.(
.