Blogger Widgets

недеља, 15. јун 2014.

Princez krofne




Potrebni sastojci za tijesto: ( za 30 princez krofni )


  • 125 g margarina 
  • 250 ml vode
  • 125 g brašna
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
Priprema:

- Margarin, zajedno sa vodom i solju, rastopiti u šerpi na umjerenoj temperaturi, dodati  brašno, dobro promiješati i skloniti sa šporeta.
-  Ohlađenom tijestu, uz stalno miješanje,dodati umućena jaja. Špric napuniti tijestom  i sipati tijesto na pleh obložen papirom za pečenje.Voditi računa da između krofnica ima dovoljno razmaka.
- Peći u rerni ugrijanoj na 200 stepeni oko deset minuta,smanjiti temperraturu ,pa peći još pet minuta.

Savjet:
( Nakon predviđenog vremena za pečenje princez krofni isključiti rernu, odškrinuti vrata i krofne ostaviti
da odstoje još desetak minuta . Ako se naglo ohlade, tijesto će splasnuti.)

Potrebni sastojci za osnovni krem:

  • 1 puding od vanilije
  • 1/2 l mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 200 g margarina
Priprema kreme:

Prašak za puding pomiješati sa 100 ml mlijeka, dobro umutiti,i dodati u šerpu sa šećerom i ostalim
mlijekom i kuvati pet minuta. Puding ohladiti, ali ga s vremena na vrijeme promiješajte da se ne napravi korica na površini. Margarin otopite i onda ga umutite zajedno sa pudingom.

Princez krofne prerezati na pola i napuniti kremom.

Ideje za različite filove za princez krofne:

-Sa orasima i bademima
Osnovni krem pomiješati s dvije kašike isjeckanih oraha i badema, pa tim kremom napuniti 5 krofni.

-Sa kivijem i čokoladom
 Osnovnom kremu dodati isjeckani kivi. Premazati tim filom drugih 5 krofni, preklopiti, a odozgo 
ukrasiti topljenom čokoladom.

-Sa rumom i pistaćima
 Osnovni krem pomiješati sa dvije kašike isjeckanih pistaća, kašikom ruma i malo zelene farbe za kolače.
 Nafilujte krofne i ukrasite raznobojnim mrvicama za kolače.

-Sa kremom od kakaoa
 Deo krema pomiješati sa dvije kašike kakaoa i napuniti još pet krofni.Odozgo preliti rastopljenom čokoladom i na vrh staviti višnju.

-Sa karamel kremom
 U deo osnovnog krema dodati tri kašike karamel topinga, a odozgo takođe preliti topingom.

-Sa bijelom čokoladom
 Krofne napuniti filom u koji ste umiješalli rastopljenu bijelu čokoladu. Posuti isjeckanim žele bombonama.(

.