Blogger Widgets

недеља, 15. јун 2014.

Kolač od jabuka





Potrebni sastojci:


  • 400 g brašna
  • 300 g šećera
  • 4 jajeta
  • 200 g hladnog maslaca
  • 1 kašikica cimeta
  • 3 kisele jabuke
  • 3 kašike soka od limuna
  • 500 g neslanog sira
  • 2 žumanceta
  • 100 g griza
  • 2 kašike brašna
Priprema:

1. Sipati brašno na radnu površinu.  U sredini napraviti udubljenje i sipati 150 g šećera i 1 jaje. Iseckati maslac i takođe dodati. Brzo izmješati kašikom, pa onda rukama. Tijesto presjeći na pola i u jednu polovinu umješati cimet. Zapakovati oba tijesta u foliju, pa staviti u frižider na pola sata.

2. Razviti tijesto bez cimeta i obložiti okvir za kolače (prečnik kalupa 26 cm),pa podići ivice. Prebosti tijesto 
 par puta viljuškom. Zagrijati rernu na 180 stepeni. 

3. Jabuke oguliti , očistiti i isjeći na tanke kriškice. Preliti sokom od limuna. Preostala jaja podijeliti na 
 žumanca i bjelanca. Pomiješati sir, preostali šećer i 5 žumanaca, pa dodati griz .Posebno umutiti bjelance  i
 umiješati ga pažljivo u smjesu
. Poredati po tijestu jabuke, pa preliti filom. Tijesto sa cimetom izmiješati sa 2 kašike brašna i izmrviti preko kolača. Peći oko 50-60 minuta.
 Izvaditi kolač na rešetku da sa ohladi i isjeći ga kao tortu, na trouglove. Po želji posuti šećerom u prahu.
 Poslužiti uz kafu, čaj ili mlijeko.