Potrebni sastojci:
- 400 g brašna
- 300 g šećera
- 4 jajeta
- 200 g hladnog maslaca
- 1 kašikica cimeta
- 3 kisele jabuke
- 3 kašike soka od limuna
- 500 g neslanog sira
- 2 žumanceta
- 100 g griza
- 2 kašike brašna
Priprema:
1. Sipati brašno na radnu površinu. U sredini napraviti udubljenje i sipati 150 g šećera i 1 jaje. Iseckati maslac i takođe dodati. Brzo izmješati kašikom, pa onda rukama. Tijesto presjeći na pola i u jednu polovinu umješati cimet. Zapakovati oba tijesta u foliju, pa staviti u frižider na pola sata.
2. Razviti tijesto bez cimeta i obložiti okvir za kolače (prečnik kalupa 26 cm),pa podići ivice. Prebosti tijesto
par puta viljuškom. Zagrijati rernu na 180 stepeni.
3. Jabuke oguliti , očistiti i isjeći na tanke kriškice. Preliti sokom od limuna. Preostala jaja podijeliti na
žumanca i bjelanca. Pomiješati sir, preostali šećer i 5 žumanaca, pa dodati griz .Posebno umutiti bjelance i
umiješati ga pažljivo u smjesu
. Poredati po tijestu jabuke, pa preliti filom. Tijesto sa cimetom izmiješati sa 2 kašike brašna i izmrviti preko kolača. Peći oko 50-60 minuta.
Izvaditi kolač na rešetku da sa ohladi i isjeći ga kao tortu, na trouglove. Po želji posuti šećerom u prahu.
Poslužiti uz kafu, čaj ili mlijeko.