Blogger Widgets

субота, 23. мај 2015.

Sladoled torta sa jagodama



Lagana i osvježavajuća torta da je šteta ne napraviti dok traje sezona jagoda!

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g oštrog brašna
  • 1/2 kesica praška za pecivo
  • 80 ml vode
  • 80 ml ulja
  • par kašika mlijeka za prelivanje
Za kremu:
  • 4 žumanca
  • 2 pudinga od vanilije
  • 1 kašika gustina
  • 6 kašika šećera
  • 600 ml mlijeka
  • 150 g margarina
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 150 ml slatke pavlake
Još: 
  • 500 g sviježih jagoda
Za dekoraciju:
  •  350 ml slatke pavlake
Priprema:

Biskvit:

1. U jednoj posudi pomješajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomješano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se lijepo ne sjedini.

2. U drugoj posudi umutite bjelanca sa prstohvatim soli postepeno dodavajuci preostali šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst snijeg. Ovaj snijeg od bjelanaca kašikom dodajete u prethodnu smijesu i sve lijepo sjedinite, vrlo pažljivo mješajući da ne izlomite snijeg.

3. Smjesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrijenoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobijete llijepu zlatno žutu boju.

Krema:

1. Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 2 dcl mlijeka od onih 600 ml, pa sve to dobro promješajte. Preostalo mlijeko stavite na šporet da proključa pa ulijte pudign sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Skuvan krem prekrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.

2. Mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem pa dobro pjenasto izmutite mikserom. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim pokretima promješajte dok se sve ne sjedini. (nikako mikserom).

3. Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, prelijte ga sa par kašika mlijeka svugdje ravnomjerno, pa nanesite polovinu kreme. Zatim na krem poslažite oprane jagode isječene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.

4. Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji jagodama koje su vam ostale viška.

5. Dobro rashladite tortu u frižideru, a potom uživajte u ovom kremastom voćnom desertu.

Napomena: Ovu tortu možete praviti sa bilo kojim voćem, npr. sa višnjama, malinama, ananasom, bananama... Mogućnosti je puno tako da ovo ne mora biti samo sezonska torta dok traju jagode, već možete uživati u njoj bilo kada. :)