Neka kuća zamiriše na djetinjstvo! Obradujte i male i velike ukućane omiljenom poslasticom svih generacija!
Potrebno je:
Za fil:
Za premazivanje:
Priprema:
1. U posebnoj posudi umutiti vodu i mlijeko, dodati izmrvljeni kvasac i malo šećera. Ostavite da kvasac nadođe.
2. U drugi dublji sud sipajte brašno, jaja, bjelance, so, puter i na kraju nadošli kvasac. Zamijesite tijesto rukom i ostavite da se udvostruči na sobnoj temperaturi sat vremena.
3. Razvijte tijesto u pravouganu jufku (tijesto možete podeliti u dva dijela i napraviti dvije manje štrudle).
4. Razvučene štrudle filujte (sastojke za fil prethodno sjedinite).
5. Urolajte i stavite u namazan pleh. Premažite žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata.
6. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu. Kada se malo prohladi sijecite i služite.
Izvor recepta: yumama
Foto: Shutterstock |
Potrebno je:
- 600 grama mekog brašna
- 2 decilitra mlijeka
- 1 decilitar vode
- 1/2 paketića kvasca
- 2 jajeta
- 1 bjelance
- 1 kašičica soli
- 100 grama putera
Za fil:
- 250 grama mljevenih oraha
- 200 grama šećera
Za premazivanje:
- 1 žumance
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. U posebnoj posudi umutiti vodu i mlijeko, dodati izmrvljeni kvasac i malo šećera. Ostavite da kvasac nadođe.
2. U drugi dublji sud sipajte brašno, jaja, bjelance, so, puter i na kraju nadošli kvasac. Zamijesite tijesto rukom i ostavite da se udvostruči na sobnoj temperaturi sat vremena.
3. Razvijte tijesto u pravouganu jufku (tijesto možete podeliti u dva dijela i napraviti dvije manje štrudle).
4. Razvučene štrudle filujte (sastojke za fil prethodno sjedinite).
5. Urolajte i stavite u namazan pleh. Premažite žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata.
6. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu. Kada se malo prohladi sijecite i služite.
Izvor recepta: yumama