"Al' se nekad dobro jelo baš..." Stari recept za svima drag kolač.
Potrebno je:
Za testo:
Za fil:
Priprema:
1. Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).
2. Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
3. Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.
4. Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
5. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.
Izvor: yumama
Potrebno je:
Za testo:
- 3 jaja
- ½ l mleka
- 1 kašika masti ili putera
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kg brašna
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- ½ l mleka
- 5 kašika šećera
Priprema:
1. Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).
2. Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.
3. Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.
4. Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.
5. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.
Izvor: yumama