Blogger Widgets

субота, 10. јануар 2015.

Bakina štrudla sa makom

"Al' se nekad dobro jelo baš..." Stari recept za svima drag kolač.


Potrebno je:
Za testo:

  • 3 jaja
  • ½ l mleka
  • 1 kašika masti ili putera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kg brašna

Za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • ½ l mleka
  • 5 kašika šećera


Priprema:

1. Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).

2. Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati  testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.

3. Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.

4. Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.

5. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći  na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

Izvor: yumama